Gotowanie na parze smaczne i zdrowe! Gotowanie na parze to zdrowa
forma przygotowania posiłków, polegająca na termicznej obróbce
gotowanych potraw pod wpływem parującej cieczy. Zalety wynikające z
takiego sposobu przygotowania żywności to między innymi zachowanie
większej ilości wartościowych składników odżywczych, zachowanie
smaku i aromatu. Klasyczny charakter garnków Vikos podkreśla prosty
kształt ścianek, natomiast zaokrąglony kształt rączek oraz okrągły
uchwyt szklanej pokrywy przełamują ten łagodny design. Garnki
dzięki takiemu połączeniu nabierają wyrazistego charakteru. Garnki
Vikos wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej o grubości
ścianek 0,5mm. Wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadza ciepło,
dzięki czemu potrawy szybciej się gotują, co przekłada się na
mniejsze zużycie energii i większą oszczędność. Dodatkowym atutem
jest skala na wewnętrznej stronie ścianki, ułatwiająca odmierzanie.
Szklana pokrywka posiada odpowietrznik, który odprowadza nadmiar
pary. Garnek do gotowania na parze Vikos to połączenie dwóch
elementów: 1. Garnek /podstawa/ do wody, który może być pojedynczym
naczyniem do konwencjonalnego gotowania, wymiary: pojemność 1,5 l
średnica wlewu 20 cm wysokość 9 cm 2.Garnek /parownik/, który można
dopasować do innego garnka o średnicy 20 cm, wymiary: średnica
wlewu 20 cm wysokość 9 cm